Българите – най-болната нация!

 

Почти милион и половина българи страдат от  болки в гърба и кръста .

Изпитването на болки в кръста е често срещано явление, но те могат да бъдат сигнал за нещо повече от мускулно напрежение. Болката в долната част на гърба е една от най-честите оплаквания, и тъй като така се дължи на факта, че ходим изправени на два крака. В действителност болката в гърба е водеща причина за свързаните с труда увреждания. Нашите наблюдения от практиката ни като Боуен терапевти, 2/3 от оплакващите се с подобни симптоми работят в седнало положение в предната част на компютъра. Затова често болките в гърба идват от притипан нерв в гръбначния стълб.

Прищипването в зоната на кръста е най-често срещаният проблем. То може да възникне от рязко движение, обръщане, продължително седене. Ако страдате от остеохондроза, при изчерпване може да се прилепи нерв в поясната зона. Понякога такава болка ни навлиза напълно неочаквано. Болките са силни и нетърпими. Трудно се извиваме, седим, лежим и стоим прави.

От нашия опит, както и от опит на колеги, Боуен терапията може да помогне на хора, както с резки, така и с хронични или комплексни болки. Боуен стимулира възстановителната сила на човешкото тяло, като използва леки измерени движения върху мускулите, теногиите и фазите, за да улесни и ускори процеса на самолечение. Не случайно е наречена „Хомеопатия на мануалната терапия“.

Кръстът или поясната област има изключителна роля при осигуряването на всяко движение или статична позиция на тялото, затова боли толкова много. Утежняващите фактори за това са наднорменото тегло, неправилното хранене, недостатъчната физическа активност, претоварвания, стресът, както и индивидуалното предразположение.

Болките и проблемите с движението не са всичко, което човек понася в подобни случаи. Възможно е да се получат нарушения на чувствителността на кожата и тялото, слабост в краката, нарушени функции на костната кухина, на устната лигавица и на други вътрешни органи. Понякога се получават и трайни деформации на гръбнака: лордоза, кифоза, сколиоза.

Ако са претърпели тромбови дискове или е настъпила компресия на прешлени, често в бедрената област може да се получи приплъзване на седалищния нерв или на нервите в лумбалната област. Това уязвимо място може да страда от лумбаго или ишиас.

При лумбаго пострадалият усеща остра болка при натягане на мускулите в областта на кръста; Налице е физическо напрежение за поддържане на тялото в определена позиция. В някои случаи страдащият човек стои или седи сгънат или изкривен, опитвайки се да си спести силните болки.

Най-сериозно се счита притяването на седалищния нерв, така нареченият ишиас. То може да се получи по два причини: притискане на гърба, а спазума на околните мускули допълнително усложнява картината допълнително. Така нервните коренчета се оказват силно притиснати и от това боли недосегамо.

Втората група причини е свързана с кръвоносните съдове в проблемната зона. Мускулният спазъм ги блокира, което води до нарушено кръвоснабдяване на главния мозък и вътрешните органи.

Ако това състояние е продължително, може да настъпи необратима атрофия на нервна тъкан и загуба на чувствителност в отделни кожни участъци. Ако при седалищната нерв се развие възпаление, се получава радикулит.

Че е пострадал ишиасният нерв разбирам по рязката болка в кръста и също задните части или краката. Движенията са затруднени и болезнени. Ако се развие възпалителното процеси, ходенето се превръща в ад. Може да се развие пареза на крайника. Специално тежко протича подобно заболяване по време на бременност.

ЛЕЧЕНИЕ и БОУЕН ТЕРАПИЯ

Много важен момент в лечението на такова заболяване е диагностиката. За яснотата на проблема понякога се налагат изследвания – ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, скенер.

В нашата страна има няколко начина за лечение на заболяванията на опорно-двигателния апарат и невропатичните болки: физеотерапия, балнеология, кинезитеперия и хиропрактика, но те всички предоставят само временно подобрение.

Днес българите постепенно започват да приемат още един нов метод за лечение – Боуен терапията.   Метод, който останалата част от света използва напълно успешно в продължение на много години – ефективен, неинвазивен болкоуспокояващ и увеличаващ силата и гъвкавостта на мускулите.

Неговото основно предимство е, че въздействието върху цялото тяло, а не локално и върху симптомите. И тук първо място е овладяването на болката, ограничаване на възпалителните процеси и впоследствие укрепване на мускулатурата.

Използвайки основните двигатели за релаксация, както и специализирани процедури от Боуен терапия, повечето пациенти получават незабавно облекчение.

Необходими са само няколко процедури за пълно възстановяване. Определени Боуен движения се правят от двете страни на гръбначния стълб. Те пряко засягат вегетативната нервна система, изчистват моделите на стрес, изключват симпатикуса и активират парасимпатикуса, напрежението в мускулите намалява, прищипаният нерв се освобождава. Всичко това води до възстановяване на кръвното и лимфния поток, метаболизмът се подобрява и възпалението отшумява.

Пациент, страдащ от болки в гърба, подложен на Боуен терапия, може да получи облекчение и да се възстанови в рамките на една месец, като обикновено е между четири до осем процедури. Препоръчва се и специфични упражнения, които подпомагат опорно двигателния апарат в неговата дейност.

Спазването на режима и укрепването на мускулатурата – след като напуснат състоянието на болката, предотвратяват подобни моменти или позволяват те да се поемат по-лесно. Пълната релаксация на тялото в подобни случаи гарантира бързо възстановяване, тъй като изразът „болки в гърба не винаги означава точно притипан нор.

За да не страдате като повечето българи от остарелите методи за лечение на проблеми с гръбначния стълб, преди да пристъпите към пипките и охлювите, помислете следващия път за този ефективен метод за справяне с вечното болка.

Няма случай, в който не може да се използва техника Боуен и няма случай, в който тя да не помогне. Цялостният й ефект върху тялото прави най-добрия избор за основна или допълнителна терапия при всички състояния.

Вярваме, че все повече хора ще бъдат окуражени да подарят една час седмично Боуенска процедура, за да възстановят и поддържат своето здраве, подобрявайки качеството на живот без болка.

Боуен терапията може да помогне и в конкретния случай, защото Боуен техника реактивира процеса на самовъзстановяване и регенерация на цялото тяло. Свържете се с нас или използвайте формата за запитвания от нашата страница с контакти.