Избор за здравословен начин на живот

Диета идва от гръцкото диаита – начин на живот. Диетата е начин на живот, който ти помага да постигнеш някаква цел.

Двете най-ефективни и изпитани начини за постигане на оптимално здраве са  здравословно хранене и правилно физическо натоварване. 

В същото време трябва да признаем, че живеем в условия, които ни предлагат лесно достъпна, бърза храна, преработени продукти, газирани напитки. Защо е важно да избягвате тези храни? Балансираната храна ще ни донесе здраве в дългосрочен план.

Да си припомним кои са основните класове храни, които познаваме и от които се нуждаем от нашия организъм ежедневно:

 Въглехидрати

Добри:  плодове; Зеленчуци ;  Пълнозърнести продукти; Бобови растения; ядки

Лоши:  рефинирани зърнени продукти като бяла хляб или бяла ориз; Торти, сладки или чипс; алкохол; Газирани напитки.

От въглехидратите искам да обърна внимание на захарите. За тях трябва да знаете няколко важни неща.

Въглехидратите като цяло и захарите се използват от организма за синтезиране на енергия и ако тази енергия не се използва тя се трансформира в мазнини, които се съхраняват в организма. Балансираното приемане на захари е много важно, но трябва да се внимава с количеството, защото големите дози водят до резки повишения на кръвната захар, което от своя страна кара организма да синтезира психическия инсулин за нормализиране на кръвната захар.

Това в дългосрочен аспект е изключително вредно, дори може да доведе до диабет тип2. Изключително важно е да намалим рафинираната захар и то най-често захарта, която се намира в кнедли, вафли, сладки. Нуждата от нещо сладко може да се замени със супер храна като мед, какао, черен натурален шоколад – и внимавайте какво е съдържанието на захар. 

Липиди (Мазнини) 

От гледна точка на мазнините е важно да обърнем внимание на холестерола. Тук трябва да отбележим, че той е изключително важен за организма, но в нелеми дози.Т нар. Лош холестерол спомага за: 

  • Синтеза на хормоните,
  • Поправка на тъканите 

Ако това е прекалено много, това може да доведе до стесняване и втвърдяване на артериите. Добрият холестерол или липопротеини с висока плътност се намират в клетките на тялото и в кръвните клетки, те улавят лошия холестерол и пренасят до черната дроб за унищожение. Затова го наричаме добър холестерол. Най-доброто, което можем да направим за повишаване на полезния холестерол е да се натоварваме физически.

Лош холестерол се съдържа в животински мазнини и мазнини, които са твърди при стайна температура като мас и масло. Най много  лош холестерол  можем да намерим в бързите храни, обработените храни, както и в снаксове и чипсове. Добър холестерол  се съдържа в масла, които са течни при стайна температура като растително масло, зехтин, слънчогледово олио, както и в ядките и рибата. 

 Протеини 

Протеините са верига от аминокиселини, свързани помежду си. Някои от тях можем да синтезираме. Важно е да знаем, че има  основни аминокиселини които не можем да синтезираме и трябва да си набавяме посредством храната. Най-богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини – месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба. От друга страна те съдържат и повече мазнини. 

Витамините – микронутриенти

Както казахме, има елементи, които не можем да синтезираме самостоятелно, но са ни нужни ежедневно в малки дози – това са витамините, минералите и микроелементите – т.н. микронутриенти. Нашите клетки постоянно се обновяват и регенерират. И за построяването на новите, постоянно има нужда от хранителни вещества. Витамините и минералите са регулатори на всички функции на нашето тяло. Ето защо те са ни нужни ежедневно. Най голям проблем при храненето е липсата на микроелементи в храната, която поглъщаме

Много хора си мислят, че чрез храната ще си набавят всичко необходимо. Но от проведения през 1992 година в Париж  международен симпозиум за храните на планетата, става ясно, че в следствие на нарушената околна среда, замърсените въздух и вода,  радиацията, обеднялата почва и захранването и с изкуствени торове – качеството на храната, която хората консумират е влошено значително. Взема се решение,  храната да се обогатява с ежедневно необходимите елементи, които липсват или са малко в организма. Акцентира се върху хранителните добавки. 

Статистика от института за хранене към Руската академия на медицинските науки показва, че 100% от хората страдат от дефицит на витамин С, а 70% – страдат от дефицит на витамин В. Дефицитът се наблюдава целогодишно, и лято и зима. Организмът ни е програмиран да получава 100% от тези минерали и витамини, но за съжаление с храната той получава едва 30 %.

Постоянната липса на витамини и минерали се отразява на нашия организъм пагубно. Води до намаляване на имунитета, забавя процесите на регенерация в организма. Доказано е, че 70 % от заболяванията се дължи на неправилно и нездравословно хранене. Нашите клетки страдат и започват да мутират поради дефицит на витамини и минерали. Възстановителните сили на организма отслабват значително. Имунната система не е в състояние да се пребори с вирусите и бактериите.   

Биологично Активните Добавки или био-добавките (от биос, което значи живот), се превръщат в изключително важен елемент от здравословното хранене на човек. Те запълват катастрофалния дефицит на витамини и минерали.

Накрая искам да поговорим за най продължителното и най мащабното харвардско изследване на дълголетието, което продължава и до днес. Започнало е през 1937г. и е включвало тогава 268 мъже, които са изследвани през целият им живот. Причината да са само мъже се крие в конкретната ситуация в Харвард.  Дотогава изследванията показвали, че дълголетието е комбинация от физиология (или гени) и различни социални фактори.Те разграничили 7 основни фактора спомагащи на дълголетието.

– използване адаптационни умения и гъвкавост

– образование

– упражнения

– здравословно тегло

– не пушене

– умерен алкохол

– стабилен брак и връзки 

Хората които имали от 5 – 7 от факторите на 50г, са били изследвани и когато те навършили 80г. – 50% от тях са били категоризирани като здрави и щастливи. Само 7.5% са класифицирани като тъжни и болни.

Хората, които са имали 3 или по малко от тези фактори на 50г., когато станали на 80  – никой от тях не бил  щастлив. 

В  Харвард установяват също, че регулярните спортове подобряват живота и състоянието на физическото и умствено здраве в бъдеще.

При хората,  които се занимавали с физически упражнения се наблюдавало, че между 50-75 % имат  ясно изразено чувството за хумор. У останалите се наблюдавала депресия и чувство за непълноценност. 70% от хората с депресия на 50г. били мъртви на 63.

Стабилните социални връзки също са предпоставка за дълголетие. 93% от мъжете, които профуфтявали на 65, са били със стабилни брачни връзки. Защото бракът също се свързва със здравето.