Индекс телесна маса

Индексът на телесната маса (ИТМ) според Световната здравна организация се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат.

Класификация ИТМ (кг/м2) Здравен риск
нормално тегло 18.5 – 24.9 нисък
наднормено тегло 25 – 29.9 леко повишен
затлъстяване >=30
– първа степен 30.0 – 34.9 умерено висок
– втора степен 35.0 – 39.9 висок
– трета степен > 40 много висок
 

Доволни ли сте от резултата? Не?

 Готови ли сте за промяна?

Имаме желание да Ви помогнем!

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем!

То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини.

Обиколката на талията, нормално не трябва да надхвърля 94 см при мъжете и 80 см при жените. При мъжете над 102 см и над 92 см при жените говори за значително повишен здравен риск. Установено е, че с нарастването на обиколката на талията се увеличава и кръвното налягане.

Съотношението талия/ханш дава представа за разпределението на телесните мазнини. Нормално съотношението талия/ханш трябва да е по-малко от 1,0 за мъжете и от 0,85 за жените. Доказано е, че честотата на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите инциденти расте с повишаване на съотношението талия/ханш и при двата пола.

КАК МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ ТРУПАНЕ НА МАЗНИНИ?        

Основни правила:

 • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход. Съвременният човек в активна трудова възраст (30 – 60 години) упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е съответно 2583 – 2927 ккал/ден, а за жените – съответно 1988 – 2252 ккал/ден.

• Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема: задължителна закуска, обяд и вечеря с 2-3 междинни закуски и намалете значително обема на порциите); Така организма няма да се запасява, защото ще му давате непрекъсната по малко.

• Спазвайте определени часове на хранене – през 2-3часа; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане;

• Увеличете консумацията на зеленчуци; редовно консумирайте варива, сурови ядки и плодове. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

• Избягвайте пикантните подправки, солта и газирани напитки;

• Пийте най-малко 2л вода дневно; половин час преди храна по една чаша вода помага на лигавицата на стомаха да набъбне, създава усещане за ситост и приемане на по малки количества храна.

• Намалете консумацията на мазнини и алкохол – те са висококалорични;

• Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколади, десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;

• Движете се ежедневно, като ходите бързо по 1 час дневно или леки физически упражнения.

        Променяйте постепенно навиците си в името на по-добро здраве!
        Всичко е във вашите ръце!