Боуен

Какво е Боуен?

ATLAS

Техниката Боуен е динамична система, състояща се от терапия на мускулите и съединителната тъкан, разработена от Том Боуен в Джилонг, Австралия. Понякога я наричат ​​”хомеопатия на мануалната терапия”. Тя си служи с малки, но премерени интервенции на тялото, известни като движения, стимулиращи го да се самоизлекуват, най-често на дълбоко ниво. Боуен не е масаж, акупресура или хиропрактика. Той е уникален.

Боутек – оригиналната техника Боуен – осигурява облекчение за много видове наранявания и други здравословни проблеми, остри и хронични. Тя го прави холистично , чрез използване на вродените лечебни механизми на организма. Движенията на практикуващия дават сигнали на нервната система на определени места (в мускулите, теногилите, лигаментите или нервите) и тялото отговаря своевременно, в рамките на жизненоважния си капацитет. Макар че има няколко много специфични ситуации, при които дадени “процедури” са противопоказани, техниката Боуен е подходяща за хора от всички възрасти, във всички степени на здравето.

Когато се сблъсква с остра травма, практикуващият Боуен може ефективно да се насочи да се занимава само с травмираната област, тъй като тялото на наранения клиент все още не е започнало да се адаптира.

Въпреки това, повечето практикуващи работят с клиенти, чието хронично състояние се развива постепенно в продължение на години, където моделите на дисфункционално мускулно възстановяване са твърде тежки. В тези случаи Боуен практикуващите често трябва да вземат под внимание специфичен “подход”, за да се улесни оптималното възстановяване.

Вместо да се фокусира върху едно единствено оплакване, Техниката Боуен се занимава с цялото тяло, като възстановява баланса чрез вегетативната нервна система (ВНС). ВНС контролира над 80% от телесните функции и е много податлив на външен стрес.

Повечето хора днес живеят в постоянно състояние на големи стрес и симпатикова свръхстимулация (напрежение, тревоги). Изцеление може да се получи само след като ВНС се промени от симпатикова към парамимпатикова доминанта (почивка, релакс). Боуен техника катализира тази промяна.

По време на сесията, клиентите често изпадат в дълбока релаксация или заспат, може да се чуе силна чревна перисталтика. И двете от тези промени са признаци на дълбоко освобождаване от стреса и преминаване към паразимпатиковата доминанта.

Промяната може да обясни частично общото заключение, че Bowen Technique реактивира процеса на възстановяване в ситуации, в които лечението на травми, болест или операция са в застой или са без промяна.

Боуен сесиите обикновено продължават от 15 до 45 минути. Клиентът обикновено лежи на масажна маса или легло, или могже да бъде настанен на стол, ако е необходимо, за комфорт.

Сесията включва една или повече „процедури”, всяка от които се състои от няколко комплекта „движения”, които са нежни, но целенасочени. Между всеки набор от движения, практикуващият прави почивка за толкова минути, колкото са необходими на тялото на клиента, за да започне да реагира.

След като нервната система започне да регулира нивото на напрежение в мускулите, клиентът е готов за следващата група движения.

Общ подход в сесията е да се балансира цялото тяло, като се започне от долната част на гърба, продължава се с горната част на гърба и след това с шията.

За да се сведе до минимум нарушаването на почивката на клиента, най-напред се правят процедурите, които са насочени към гърба на клиента, преди да се обърне за процедурите на корема. Някои процедури се правят в седнало положение или прав.

За разлика от други мануални терапии, където практикуващият налага корекция на проблема чрез силова манипулация, Боуен техниката улеснява тялото да се самоизцелява , с минимална намеса.

По време на пет дни след сеанса, други форми на манипулативни терапии са нежелателни, тъй като могат да отстранят започналия възстановителен процес.