Боуен и бременност

bremennostКато цяло Техниката Боуен е незаменима, естествена и холистична терапия за майката и бебето от забременяването до раждането, преди и след това. Чрез нея жената лесно преминава през всичките етапи в процеса на създаване на един нов живот и периодите на бързо променящото се тяло.

Боуен и зачеването

Първият етап, в който Техниката Боуен е приложима е подготовката за зачеването.  Джон Уилкс, един от водещите Боуен практикуващи и автор на книгата „Bowen Technique“, споделя: „Боуен е идеална терапия, възстановяваща тялото на клетъчно и тъканно ниво, което от своя страна го прави по – приемствено.“. Само с  няколко процедури се постига състояние на релаксация и самовъзстановяване. Тялото се детоксикира и подготвя за зачеване и лека бременност.

При проблеми с нередовен цикъл  Боуен техниката е незаменима , Ефективна е не само за регулирането му, но  подобрява  и фертилитета  при двата пола.

Терапията Боуен има програма за безплодие при  двойки, които се опитват да заченат и са отхвърлили възможните други проблеми. Тестовете в Австралия, Нова Зеландия и Великобритания имат феноменален успех. В България също имаме родени бебета, благодарение на Боуен.

Бременността

Боуен играе съществена роля в опазването на здравето на жената по време и след бременността. Подпомага тялото леко да премине през бързите промени, които се случват през тези  9 месеца.

По време на бременноста се променя  центъра  на тежестта, напрежението върху гръбначния стълб се увеличава, както и лумбалната лордоза (извивката в кръстната част на гръбнака), непрекъснато се  променя на позицията на таза.

 Хормоналните промени правят малкия таз по-мек и гъвкав през късната част на бременността. Това е периодът,  в който  болките в гърба не само се усилват, но започват да стават и по-чести, защото и бебето става по-тежко.

 Всичко това се отразява на състоянието на жената! Често срещаните  проблеми  при бременни, които  се облекчават лесно и нежно с Техниката Боуен:

• Болки в гърба
• Ишиас
• Тежест  в краката
• Главоболие
• Умора
• Гадене / Световъртеж
• Задух
• Парене и киселини в стомаха

В първите месеци на бременността  Техниката Боуен е подходяща за справянето със сутрешното гадене, умората, сънливостта и промяната на настроението. Адаптацията на тялото към новото състояние преминава леко и без стрес. Облекчават се проблемите със стомашно чревния тракт, позивите на гадене и повръщане, болките в кръста.

През последното тримесечие Боуен терапията е незаменима! Разширяването на таза и свързания с това дискомфорт, отоци, крампи и болки в краката и ходилата, варикозни вени и хемороиди се преодоляват само с няколко процедури. Терапията може да се прилага винаги, когато е необходимо, за да усети облекчение.

По време на сеансите бременната жена е седнала или легнала на една страна.

 

Mother-babyРаждането

Техниката Боуен се използва в цял свят по време на раждането, както в болницата, така и в домашни условия с цел да улесни естественото преминаване на плода през родовия канал. Според Rick Minnery – акушер в Англия, техниката Боуен подпомага обръщането на бебета, които са в седалищно положение.

Боуен терапията  се прилага и върху родилките, защото процесът на раждането е шок и за майчиния, и за детския организъм. Методиката  помага на тялото да се възстанови от бременността и раждането и да се върне към първоначалните си настройки.

Bremennost1

Бебето

Раждането е един от най-травматичните процеси, през които може да премине едно мъниче. На бебетата терапията  Боуен се прилата около един ден след  раждането за възстановяване от шока при раждането. Помага също да се адаптират към новия живот извън утробата.

Терапия Боуен повлиява:

• Бебешки колики

• Проблеми с храненето

• Размествания в гръбнака по време на раждане

• Хълцане

• Хиперактивност

Терапия Боуен помага  в поддържането на здравето едновременно на майката и на бебето.