История

T. BOWEN1Томас Амброуз Боуен (1916-1982) започва да развива техниката си през 1950 в Geelong, Австралия. Той се интересувал от начини за облекчаване на човешкото страдание и започнал да забелязва, че някои движения върху тялото имат особени ефекти.

Том Боуен развивал техниката си, без да е имал предишно обучение в каквато и да е друга техника или дисциплина. В действителност, той често отбелязвал, че работата му е „дар от Бога“.

Продължава да развива и усъвършенства техниката през целия си живот с помощта на своята приятелка и секретарка, Рене Хорууд.

Г-н Боуен е изключително зает в ​​клиниката си в Джилонг, изпълнявайки около 13 хиляди третирания годишо. Това бива потвърдено през 1975г. от изследване на професионалистите в алтернативната грижа за здравето, извършено от администрацията на щата Виктория.

Като се има предвид, че третиранията са по едно на седмица и повечето хора се нуждаят само от едно до три третирания, удивителен брой хора са преминали през клиниката и са се възползвали от подаръка му.

Г-н Боуен е поддържал също безплатна клиника за деца, хора с увреждания и общински  работници.

През 1974 г., по време на посещението на национална конференция на здравето в Аделаида, Австралия, Осуалд ​​Ренч се среща с г-н Боуен за първи път. Макар, че не е знаел нищо за работата на г-н Боуен, Ози спонтанно е попитал дали може да научи нещо от него.  Г-н Боуен, стиснал ръката на Ози, задържал я за известно време, и казал: Добре! Ела и ще те уча. Ще се обадя на секретарката си и ще ти кажа. Няколко часа по-късно г-н Боуен потърсил Ози и казал. „Бъди в моята клиника следващата сряда в 9 часа сутринта”.

През следващите две години и половина Ози учи техника на г-н Боуен, изрично упълномощен от него, да документира работата му. Г-н Боуен не е имал бележки, таблици и наръчници, но с помощта на Рене Хорууд, Ози направил пълна презентация на оригиналната техника на г-н Боуен.

OZI ILEYNПрез 1976 г. Ози и съпругата му Илейн започнали да  използват методите на г-н Боуен в своята клиника в Хамилтън, щата Виктория.

Уважавайки молбата на г-н Боуен да обучава в техниката след неговата смърт Ози и Илейн я наименуват „Техниката Боуен” и провеждат първият си семинар в Пърт, Австралия през 1986г.

Към 1990. Ози и Илейн обучават в цяла Австралия. Посветени на опазване на техниката и осигуряване на обучението в оригиналната му форма, те основават през 1987 г. Австралийската академия по Боуен терапия, покъсно наименувана Bowtech – Техниката Боуен. Оттогава, Ози и Илейн са представили Bowtech в много страни, спазвайки обещанието, дадено на г-н Боуен на смъртния му одър, да разпространят неговия метод на работа по целия свят. Сега те са подкрепени в това обучение от всеотдайни инструктори, които са акредитирани от и регистрирани в Академията.

Тъй като тази техника е много ефективна, тя е отлично възприета от широк спектър от хора. Здравните специалисти са впечатлени от тази ефективност и разнообразието на проблемите, повлияни от нея.