Как протича сесията

BOWEN 1Техниката Боуен, или Боуен терапия, както понякога се нарича, е много нежна коригираща новаторска терапия. Техниката е много финна и релаксираща и не включва силен или продължителен натиск. Това е холистична терапия адресирана  до “цялото тяло”, а не само до тази част, която боли! Боуен може да се извършва през леко облекло, докато клиентът лежи на легло, въпреки че лечението може да се извършва също толкова ефективно, ако клиентът е и на стол.

Боуен не е масаж, акупресура или хиропрактика. Той е уникален. Не е манипулация със сила, използвана в някои други методи.

Палците или пръстите на ръцете се използват за леко притискане на мускул, сухожилие или лигамент, след една или две секунда терапевта преобръща зоната, позволяваща мускула, сухожилието или лигамента нежно да се освободи под ръцете му. Няма болка, защото в действителност, ако има такава мускулите ви ще са напрегнати, което не е от полза. Също така, мозъкът ви ще се съсредоточи върху болката и това ще отнеме въздействието на лечението. Мозъкът не трябва да реагира при движението Боуен.

Натискът е доста лек и дори и ако страдате от болезнено състояние, като фибромиалгия, можете да си позволите Боуен терапия – Вашият терапевт ще коригира натиска, за да ви е комфортно. Дори новородените бебета могат да се възползват от това лечение, особено ако са имали трудно раждане.

Почивките са уникална характеристика на техниката Боуен и са от съществено значение за успеха на лечението. След извършване само на няколко движения, практикуващият трябва да излезе от стаята или поне да напусне зоната на клиента, за да се даде възможност на тялото да се отпусне.

Винаги се отпускаме много по-добре, когато сме сами! Това е необходимо, за да реши организмът какво трябва да направи в отговор на движенията, които практикуващия е направил. Това е основното, което отличава Боуен от другите мануални терапии – отговора от тялото.

Не е необичайно, ако по време на сесия клиента заспи или се чуе шумна чревна перисталтика. Това е активиране на симпатиковата нервна система. Някои клиенти чувстват изтръпване, топлина или студ, други не чувстват изобщо нищо, но след един или два дни може да започне реакция, която да продължи няколко дни, затова се препоръчва пауза между сесиите от 5 до 10 дни, оптималният вариант е една седмица.

Идеалното време за една сесия е веднага след контузия. По този начин, тялото ви може да преодолее травмата, преди да започне да я компенсира. (Последиците често създават повече проблеми в дългосрочен план, отколкото първоначалната травма.) Ако не можете веднага да се свържете с практикуващ, направете го в рамките на три дни. Това е  допустимият срок  за най-бързото и пълно възстановяване.

Това е много финно въздействие и за да имате максимална полза, четири дни преди и пет дни след Боуен терапията не трябва да прилагате други мануални терапии, физиотерапия, рейки, смяна на горещи и студени душове и др., защото това може да прекрати продължаващите ефекти на Боуен и процеса на самолечение.

Сесията обикновено трае от четвърт час до час и често води до дълбоко чувство на цялостната релаксация, позволява на тялото да презареди и да се балансира. Последните проучвания показват, че най благоприятен е ефекта на дълбоките нива на релаксация на нашите имунни и хормонални системи.

Въздействието е цялостно,  например, отивате при вашия Боуен терапевт със замръзнало рамо. Той  няма да започне сесията от рамото, а ще започне от друга част от тялото ви. Това е така, защото ще търси за линии на напрежение във фасциите. Фасцията може да е неподвижна в една област, но създава напрежение и в друга.

Техниката Боуен е допълваща терапия. Един практикуващ терапевт няма да се опитва да диагностицира или лекува конкретното състояние и няма да предписва или променя лекарство. Това е работа на Вашия лекуващ лекар и това, което той е обучен да прави. Ако практикуващият сметне а необходимо, може да предложи специфични упражнения, за да помогне на мускулите в определена област да укрепнат.

Много хора със седмици, месеци или дори години опитват други подходи или се научават да живеят с проблема и болката. Ако това се е случило с вас, знайте, че ще получите най-добрите резултати с Боуен терапията.