Механизми на действие

Има много теории за физиологичните механизми, чрез които техниката Боуен постига впечатляващите си резултати, с които е известна. В допълнение към ребалансирането на ВНС, Боуен движенията и процедурите могат да пренастроят тялото да се самолекува чрез активиране на следните механизми посредством нервната, ендокринната и други системи:

 • Стреч рефлекс: Повечето движения се извършват в основата, в мястото на захващане или върху тялото на мускулите, където се намират рецепторите, информиращи нервната система за степента на напрежение, удължаване или разтягане на мускулно-сухожилната тъкан.Тези рецептори се стимулират по време на “провокиращата” и “претъркалящата” част от Боуен движението, което променя дразнението, възприемано от нервната система.Това може да промени взаимовръзката мускул/ болка.
 • Ставни проприорецептори: Всички движения, направени около ставата, директно влияят на ставната капсула и лигаментите, които са богато инервирани с проприорецептори. Тук отново нервната система ще получи стимул, подканващ към нормализиране на ставната функция, без да е необходима насилствена манипулация. Изследване (Carter, Bernie, 2002, “Впечатления на клиенти със „замръзнало рамо” и лечението му с техниката Боуен”, Complementary Therapies in Nursing and Midwifer, v.8, pp. 204-210) потвърждава, увеличаване на обхвата на движение в засегнатите стави.
 • Фасция: Всяко движение Боуен се прави на нивото на повърхностната фасция и влияе на взаимодействието между фасцията и нерва, мобилизират се мускула или сухожилието. Фасцията играе важна роля в мускулната координация, правилната стойка и общата структурна и функционална цялост.Всички те се влияят негативно, когато фасцията се  втвърди, контрахира, усуче или дехидратира. След Боуен движенията се наблюдава отпускане на адхезираните тъкани, омекване на цикатриси, подобряване на стойката и мобилността, без груба намеса или разтягане.
 • Пиезоелектричен ефект: Когато се окаже натиск върху тъканите се променя електричния заряд и нивата на течности в тъканта. По този начин нежното разтягане и оказания натиск с движенията Боуен променят пиезоелектричния потенциал на фасцията и течностите в нея, което може да доведе до освобождаване на подвижността ѝ и повишаване на микроциркулацията в засегнатите тъкани. Повечето видове мануални техники създават пиезоелектричен ефект в тъканите, но този на движението Боуен е по-силен, защото движението се изпълнява напречно на колагеновите фибри. Повечето  терапевтични техники оказват натиск навътре в тялото, като често други структури ограничават степента на разтягане на колагена. Открито е, че колагена притежава свойства, които силно наподобяват пиезоелетричния поток. Движението Боуен създава силен стрес върху колагена, чрез преместването на мускула (понякога на сухожилие или лигамент) напречно, стимулирайки максимален пиезоелектричен поток. Получават се директен и обратен пиезоелектричен поток. Директния пиезоелектричен поток се получава на мястото на приложение на движението Боуен. Той се прехвърля върху колагена в останалата част от структурата, която се третира, карайки го да се компресира под формата на вълна, продължаваща настрани от мястото на движението Боуен (обратен пиезоелектричен поток). Тази компресионна вълна отделя слоевете фасция един от друг, позволявайки по-свободно движение в зоната.
 • Солитон вълни: Освобождаването на движението Боуен е също толкова важно колкото самото движение. Освобождаването представлява бързо изместване на тъканите, което създава вид вълна, наречена солитон. Солитон вълната е различна от другите видове вълни, които губят енергия. Ако хвърлите камък в езеро ще видите концентрични кръгове, които се разстилат от мястото на попадението. Обърнете внимание, че колкото повече се отдалечат вълните толкова по-малки стават. Това е така защото вълните отместват водата използвайки енергията на камъка. Когато тази енергия се изчерпи вълните изчезват. Солитон вълните обаче успяват да задържат енергията в себе си. Най-известният пример за солитон вълни в природата са цунами вълните, които се получават вследствие на земетресения, вулкани или приплъзване на земни пластове.Когато Боуен практикуващия изпълнява движението Боуен той прехвърля пръстите си върху мускула, след което позволява на мускула да се върне на първоначалното си място. Точно в този момент се смята, че се създава солитон вълна. Водата в зоната няма време за да се измести от пътя на тъканите и в резултат енергията от движението се предава на водата. Тя става медиатор, чрез който енергията се предава от една структура на друга без да се губи. Това е причината, поради която цунами вълните могат да изминат много големи разстояния без да загубят голяма част от енергийният си потенциал.

  Солитон вълните се движат лесно в човешкото тялото защото то е предимно вода. Дори костите съдържат вода.

  Солитон вълните имат някои интересни характеристики. Те имат магнитни свойства, те „могат да изминат много големи разстояния без да загубят енергия” и „две солитон вълни могат да се сблъскат, но те ще излязат от сблъсъка непроменени по форма и скорост” (Oschman, J., 2003).

  Това е може би още едно обяснение защо паузите при терапията Боуен са толкова важни. Паузите дават време на вълните да се разпръснат преди да добавим нови движения. Знае се, че всяка една клетка в нашето тяло трепти с определена честота. Когато в клетката настъпи някаква патология честотата на трептене се променя. Счита се, че солитон вълните освободени в тялото създават вибрации (резонанс), които изчистват резонанса натрупал се с времето от: токсини, заболявания, травми и емоции. Това позволява на тялото да възстанови своя собствен резонанс и нормална честота на трептене на клетките.  

 • Сегментарни весцеро-соматични спинални рефлекси: Някои Боуен движения възбуждат тези рефлекси. Те предизвикват съответни реакции във вътрешните органи поседством стимулиране на кожата, мускулите и нервите.
 • Акупунктурни точки и меридиани: Много движения припокриват акупунктурни точки, а някои реално пресичат два или три акупунктурни меридиана едновременно. Акупунктуристи свързват индикаците и ефектите от движенията Боуен със съответните акупунктурни точки. Коментират бързите промени в акупунктурния пулс в отговор на движенията или процедурите. Припокриването на тези две системи може да обясни много силната вибрационна компонента на техниката Боуен и нейния ефект върху вътрешните органи.
 • Хармонични вибрации или резонансен модел: Боуен движенията създават вибрационни модели, които настройват тялото към баланс и хармония.
 • Лимфна система: Някои Боуен процедури активират дрениране в лимфната система, като по този начин стимулират имунната система.
 • Често при Боуен сесии се инициира детоксикация, като по този начин се подобрява способността на организма да функционира на клетъчно ниво.

Leave a Reply

Your email address will not be published.