Какво да очаквате, когато имате Боуен терапия

Увеличава се броят на хората, които признават ползите от честата Боуен терапия, а за много от тях, това е естествено като ходене на масаж.  Но за тези, които са нови, първоначално може да изглежда обезсърчително. Така че тук ще се постарая да отговоря на няколко въпроса за това, какво да очаквате от първото ви посещение.

Предварително записване

Когато резервирате вашата терапия, не се колебайте да обсъдите вашите специфични притеснения. Това ще даде възможност на терапевта да получи по-добро разбиране за това, от какво имате нужда. Също така е полезно да консултирате терапевта по всички здравословни проблеми, за да сте сигурни, че лечението е подходящо за вас понастоящем. При резервиране имайте предвид, че повечето терапевти имат пълни графици. Много е рядко, терапевтът да ви запише за същия ден, но може да получите среща в рамките на седмицата след първоначалното телефонно обаждане. Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че когато терапевтът е в сесия, той не може да отговори на телефона, така че оставете съобщение или изпрати текстово съобщение и ще получите обаждане при първа възможност.

Консултация

Важно е Вашият терапевт да проведе задълбочена консултация преди всяко лечение с Боуен. Това дава възможност да се разбере добре вашето здравословно състояние, начин на живот и това, което може да ви бъде от полза в рамките на въздействието, както и това, което се надявате, че Боуен терапията ще постигне.  Ако имате някакви специфични здравословни проблеми или сте бременна, е разумно да го обсъдите с терапевта при записването. По време на консултацията можете свободно да обсъждате всички въпроси, за които сте загрижени, и не се притеснявайте – всяка разкрита информация е поверителна.

Подготовка за терапията  

След консултацията, е време да се подготвите за терапията.  Лично аз винаги предпочитам  клиентите ми да се съблекат по бельо и  да легнат на масажната маса. Покривам ги, за да се отпуснат и да се чувстват комфортно и спокойно. Ако има неудобство от събличането, потник или тениска с тънък памучен клин също е вариант. Изпиването на чаша вода е желателно!

По време на терапията

Терапията започва с помощта на техники, които помагат на вас и вашите мускули да се отпуснете.  Не е желателно да водите разговор. След като сте спокойни, както в ума, така и в тялото, терапевтът може да работи малко по-надълбоко с мускулите и сухожилията и може да използва разнообразни техники. По време на терапията може да се наложи да промените позицията си. Терапевтът ще ви води през това и ще ви помогне да я промените.

След терапията

Когато сесията приключи, вашият терапевт ще ви остави сам за няколко минути, за да влезете в нормален ритъм и да се облечете. Евентуално ще ви даде някои съвети, включително нещо конкретно, което е отбелязано по време на терапията и може би някои съвети за това какво можете да направите у дома, което ще помогне на тялото ви да се справи с проблемите между сесиите.  Това може да включва някои упражнения.

Общи съвети за последващи грижи

Ако е възможно, запазете релаксираното състояние и след терапията. Правете нещо, което ви помага да останете спокойни, мускулите ще останат отпуснати и ще позволят на тялото да продължи възстановяването по-дълго време. Може да  се ​​къпете или да слушате спокойна музика, или дори да подремнете или да полежите. Ако предпочитате да бъдете активни, разходка сред природата ще бъде много полезна. Пийте много вода! По време на Боуен терапията вашата лимфна система е стимулирана и ще започне отделяне на токсини. Вследствие на това ще имате нужда да уринирате по-често, отколкото обикновено. Пиенето на много вода след лечение помага за този процес на детоксикация. Избягвайте кофеина, стимуланти и алкохол в продължение на 12 – 24 часа.

Яжте лека, здравословна храна и избягвайте да ядете нещо тежко най-малко 4-6 часа след терапията.  Най-важното е, да слушате тялото си. Ако се чувствате жадни, дайте чаша вода, ако се чувствате слаби и отпаднали , починете, ако чувствате болка, не правете нищо напрегнато.

Не забравяйте, че докато сте лежали на масата за масаж и сте се отпуснали в дълбока релаксация, тялото ви е вършило много работа, и следващите два-три, до пет дни ще продължи да работи. Може да се почувствате уморени, да имате по-бавни реакции или болка за кратко. Това е така, защото тялото ви се завръща към първоначалните настройки. Всички реакции трябва да се изчистят в рамките на два до пет дни след Боуен терапията. Все пак, ако има нещо, което ви притеснява, не се колебайте да се свържете с вашия терапевт, за да обсъдите каквито и да е опасения.