КРАМПИ и БОУЕН ТЕРАПИЯ

Имаме над 600 мускула в тялото си. Тези мускули контролират всичко, което правим. Когато става дума за мускулни крампи, най-често засегнатите мускули са мускулите под гърдите.
Нормално мускулите се свиват, когато се използват, и се разтягат, когато движението е завършено или друг мускул се движи в противоположна посока. Ако мускулът се свие силно, без да се отпуснеш, изпитваш болката от мускулните крампи.

В повечето случаи се проявяват индивидуално, най-често нощем и засягат мускулатурата на долните крайници, особено на подбедриците и стъпалата. Обикновенно от крампи страдат по-възрастните хора, но понякога се срещат и при деца и се наричат ​​“болки на растежа“. Крампите на краката понякога са сигнал за скрит проблем!

Нощните крампи, особено на прасеца, са често срещани оплаквания. Наблюдават се и схващания на мускулите на стъпалата и пръстите, по време на сън или почивка.

Това са внезапни, болезнени контракти на мускулите на краката, които не могат да се контролират волево. Продължавайки от няколко секунди до няколко минути, те често водят до дискомфорт и нарушават съня на засегнатия от тях.

Какви са причините Въпреки, че точната причина за краппите не е известна, изследователите вярват, че те могат да бъдат причинени от неправилно разтягане, мускулни умора или липса на кислород до мускулите. Мускулните крампи най-често са свързани с несъответствие в нивата на електролитите – минерали като калий, калций и магнезий или недостиг на витамин Е. Нови изследвания показват, че може да има необичайна активност на двигателните неврони на нивото на гръбначния стълб. Изследователите също така са забелязали, че при спортистите, когато мускулите се намират в стрес или се използват продължително време, също се проявяват крампи. Често се наблюдава при футболистите при удължаване на мачовете.
 
Крампи също могат да се получат, ако се използват едни и същи мускули по един и същи начин за твърде дълъг период от време. Това може да бъде наведената позиция в градината, писане на клавиатура или писане на ръка.

Скелетните проблеми могат да увеличат шансовете за крампи на краката. Например, хората с проблеми като скалиоза (изкривяване на гръбначния стълб) биха могли да имат скъсяване на единия крак спрямо другия. Това дисбаланс може да предизвика спазми в краката. Радикулопатията е известна причина за мускулни спазми, обикновено през нощта.

Възрастните хора също могат да бъдат предразположени към развитието на мускулни крампи. Специалистите считат, че това се дължи на загубата на мускулна маса плюс бездействие.
Мускулните крампи могат да се появят и като страничен ефект от медикаменти. Най-вече диуретиците, защото те спомагат отделянето на течности от организма.

Някои от другите заболявания, които могат да причинят мускулни спазми са: анемия, диария, хипотиреоидизъм, фибромиалгия, хормонален дисбаланс, алергии, диабет от втория тип, цироза на черния дроб, бъбречна недостатъчност, заболявания на периферната кръв, артерии и дори атеросклероза. До появата на крампи, както и инфаркт, разширени вени, тютюнопушенето, заседналия начин на живот и др.

Накрая идиопатичните мускулни крампи, при които не се установява причината за болезненото свиване, но те са симптоми на заболяването или могат да бъдат наследявани. Внезапно мускулата се захваща за неопределен период, най-често насън, поради естествената поза, която се занимава с леко свити напрегнати колена. Нощните крампи се наблюдават по-често при жените по време на бременността.

Лечение 
Тъй като мускулните крампи идват толкова бързо, колкото и изчезват, най-доброто лечение е превенцията.
Какво може да се направи, ако нощните крампи са чести и предизвикват сериозно дискомфорт?

Няма специализирано лечение за мускулни крампи, но ако страдате от това болезнено състояние Боуен процедурите помагат. Боуен терапията отпуска пренапрегнатите мускули, настройвайки вегетативната нервна система да премине от симпатикус (стрес, напрежение) в парасимпатикус (отпускане, покой).
Само при Боуен терапията тялото постига тази дълбока релаксация, която е необходима, за да се отключи процесът на възнаграждения.

Видът на процедурите, необходими за прекратяване на мускулните крампи, зависи от това, което ги причинява. Няма случай, в който не може да се използва техника Боуен и няма случай, в който тя да не помогне. Цялостният й ефект върху тялото прави най-добрия избор за основна или допълнителна терапия при всички състояния.

 В нашата практика като боуен терапевти, ние работим с нашите клиенти за откриването и освобождаването на дискомфорта в тялото.

Свържете се с нас или използвайте формата за запитвания от нашата страница с контакти за безплатна разходна среща, в която ще чуете вашите конкретни проблеми и ще обсъдим как можем да помогнем в конкретния случай.