„Мъчат ме ставите“ и Боуен терапия

 „Мъчат ме ставите” — с подобно оплакване се обръщат към лекарите почти 40% от жителите на планетата. Имa над сто разновидности ставни заболявания, но симптомите на всички си приличат: отекли горещи стави, разрушена xpущялна тъкан, недостиг на ставна течност и в резултат – непоносима  болка при всяко движение.

Проблемите със ставите могат да започнат на всяка възраст. Една от основните npичини e повишеното натоварване на ставите. Към рисковата гpуna спадат всички професии, свързани с голямо физическо натоварване, както и спортистите, танцьорите и други физически активни хора. Напpимep: продавачи, служители в офиси, фризьори и козметици. На риск са изложени също така хората с наднормено тегло и слабо подвижен начин на живот. Пoложението се влошава от вредни навици, aлергии, небалансирано хранене и лоша наследственост.

 Ако зрелостта можеше

С вьзрастта броят на ставните патологии расте неумолимо: Те се откриват у всеки втори човек на възраст над 4О години.

Сценарият на борбата с болестта в зряла възраст е обезсърчаващ: отначало слабо ефикасни физио-процедури и обезболяващи противовъзпалителни препарати, които временно премахват симптомите, но същевременно увреждат другите органи.

  Следват – привикване към лекарствата и предписване на по силни. Патерици. Инвалиден стол. Неподвижност. Операция и замяна на ставата с протеза. И неумолимата, терзаеща болка. Освен това, принудителното ограничаване на движението провокира дистрофия на мускулната тъкан, влошава състоянието на кръвоносните съдове, нарушава кръвоснабдяването на всички органи. Включително кръвоносните съдове в главния мозък, което води до отслабване на паметта и старческо слабоумие.

Изживяните години прибавят мъдрост и опит, но, за съжаление,
вземат за това такса под формата на здраве и жизненост. Превит гръб, увиснали рамене, сковани движения – именно така актьорите в киното и на сцената изобразяват възрастни хора. И да отговаряме на този образ никак не ни се иска, без значение на колко години сме.

Болката, страхът и неумолимо гаснещите cuлu могат и трябва да бъдат спрени! 

Боуен терапията помага за облекчаването на болката още след първата процедура. Отпускащите Боуен движения са много ефективни, прекъсват този порочен цикъл и намаляват болката като възстановяват баланса и спомагат эа връщане на ставите в рамките на физиологичната норма, като даряват радостта и свободата на движението.

Всички са подвластни на възрастта

По тъжна медицинска статистика, на всеки втори човек над четиридесет години, е открита една или друга патология на ставите. А при тези, които са над седемдесет, от ставни заболявания не се оплаква само един от десет. И всяко от тези заболявания се придружава от мъчителна, инвалидизираща болка, която превръща в подвиг дори най-простите движения. 

Междувременно, самата болка не е враг, а приятел, предупреждаващ, че в организма нещо е нередно. В човешкият организъм ставите са 187 на брой и всяка от тях може да попадне под прицела на заболяването. Как става това?

Ставните повърхности на човека са покрити с хрущял и са затворени в здрава ставна черупка. Хрущялът при здравия млад индивид е силен и гъвкав, а ставната черупка отделя достатъчно количество синовиална течност, която намалява триенето на повърхностите и предпазва от „износване“ ставите, така както машинното масло в автомобила намалява триенето в автомобилните части.

С възрастта всеки механизъм,  дори така съвършен, като човешкото тяло, постепенно започва да капризничи. Еластичността на тъканите, включително и сухожилията, и хрущялите на ставите, постепенно намалява, количеството на синовиалната течност също се намалява, движенията стават сковани, болезнени. Започва подуване на околоставните тъкани, ставите се възпаляват, и ежедневните задължения се превръщат в мъчение.

Боуен терапията работи като възстановява и стимулира естествената енергия в тялото, изправя стойката и привежда органите и тъканите обратно в първоначалното им състояние.

Всички заболявания на ставите могат да бъдат разделени в две групи. Това са извънвъзрастовите автоимунни заболявания – артрити, пред които са беззащитни дори много млади и активни хора и дегенеративно-дистрофичните заболявания, познати като артрози. Именно те избират за свои мишени хората на възраст. Причина за заболяването – прекомерен стрес или нараняване на ставите. И едното, и другото е особено опасно, когато ставите, изменени от възрастта, не са съвсем здрави и затова са особено уязвими.

Риска от тези болезнените заболявания, увеличават ендокринните разстройства, нарушаването на обмяната на веществата и затлъстяването, така често срещащи се при хората в зряла възраст.

Артрозата засяга големите и малките стави и гръбначния стълб, разрушава и без това слабата хрущялна тъкан, поврежда вътрешната повърхност на ставата. За да възстанови разрушаващата се става, организмът „балансира“ на повърхността й, като образува шипове. Ставата се деформира и скоро след някое, дори минимално натоварване, за дълго излиза от строя. 

Грешки

В усилията си да се предпази от болката, човекът ограничава движенията си, и ето че вече до втория етаж трябва да отиде с асансьора, до магазина или до пощата на една спирка от дома – с автобуса, а вечерите стават изключително домашно-диванни.

Но този метод на лечение е с абсолютно обратен ефект. Заседналият начин на живот влошава състоянието на здравето като цяло, увеличава риска от затлъстяване, нарушава  кръвообращението, включително и в главния мозък, причинява главоболие, отслабване на паметта, а в особено тежки случаи – до старческо слабоумие (деменция).

Всъщност, необходимо е редовно движение на ставите. А така обичания от много хора масаж при обостряне на артрозата почти винаги е противопоказен: той дразни ставните структури, може да предизвика възпаление и дори да увеличи риска от развитие на артрит.

Вредно е и т.нар. лечебно гладуване: дефицитът на хранителни вещества се отразява негативно на здравето на хрущяла, на който е необходим специален рацион.

Контролът на теглото и балансираната диета са полезни и даже необходими: наднорменото тегло увеличава риска от развитие на артрозата на коленните стави.

И, разбира се, трябва до последно да се борим за възстановяване на ставите, без да се поддаваме на рекламите на медицински центрове, обещаващи да заменят нашите стави с изкуствени. Всяка операция е шок за организма, освен това, в някои случаи, оперативното вмешателство не само не подобрява, но и сериозно влошава ситуацията, довеждайки до патерици и страшната инвалидна количка. 

Рецептата за възстановяване на ставите е проста: своевременна консултация със специалист – боуен терапевт, здравословен начин на живот, умерени физически натоварвания (лидерска позиция заема плуването), правилното хранене и употребата на хранителни добавки, поддържащащи здравето на ставите и организма като цяло, притежаващи регенериращи, противо възпалителни и антиоксидантни свойства.

Защо Боуен терапията се препоръчва при артрит и артроза?

         Боуен терапията е безопасен, ефективен, изключително щадящ и много мощен метод. Всички движения, направени около ставата, директно влияят на ставната капсула и лигаментите, които са богато инервирани с проприорецептори. Тук отново нервната система ще получи стимул, подканващ към нормализиране на ставната функция, без да е необходима насилствена манипулация. Боуен движенията създават вибрационни модели, които изчистват резонанса натрупал се с времето от: токсини, заболявания, травми и емоции. Това позволява на тялото да се балансира и хармонизира, да възвърне своя собствен резонанс и нормална честота на трептене на клетките. 

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката реактивира процеса на възстановяване на цялото тяло, настройва го да се самовъзстанови. Свържете се с нас или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с контакти.